Egy igazi angol specialitás, ahol a mentaszósz üde íze remek kontrasztot képez a bárány húsának mély, földes aromáival, így egy kiegyensúlyozott és harmonikus ízélményt nyújt. Emellett a mentaszósz könnyedséget és frissességet kölcsönöz az ételnek, amely különösen jól esik a gazdag, zsíros hús mellé. Elegáns és látványos fogás, amely biztosan lenyűgözi a vendégeket és a családot egyaránt.
Hozzávalók
Hozzávalók a báránysülthöz:
- 1.5 kg báránycomb
- 5 ág rozmaring
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olaj
- só, bors
- 1 db citrom
Hozzávalók a mentaszószhoz:
- 1 csokor menta
- 1 dl csirkealaplé
- 1 dl borecet
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 csipet só
Elkészítés
- A báránycombot alaposan mossuk meg, majd papírtörlővel itassuk le róla a nedvességet.
- A húst a lábszár végződésénél vágjuk körbe. Készítsük el a pácot: az olajat keverjük össze két ág aprított rozmaringgal, a reszelt citromhéjjal és két gerezd pépesített fokhagymával, majd tegyük hűtőbe 3-4 órára.
- A bárányt sütés előtt alaposan sózzuk és borsozzuk be, majd dörzsöljük be a páccal.
- Tegyük zsírral kikent edénybe és rakjuk mellé a többi fokhagymát, rozmaringot, majd öntsük le kb. 1 dl vízzel.
- Előmelegített sütőben 130 fokon süssük meg 3,5-4 órán át. Közben forgassuk és locsoljuk a húst fél óránként. Ha kívül piros, belül puha, könnyen belemegy egy hegyes kés, kivehetjük a sütőből. Szeletelés előtt pihentessük 20 percig, tálalás előtt pedig érdemes a szafttal meglocsolni.
- Sütés közben készítsük el a mentaszószt is.
- A mentát folyó víz alatt öblítsük át, törölgessük meg, majd aprítsuk fel.
- Az alaplevet melegítsük fel és adjuk hozzá a borecetet, a cukrot és a sót. Ha felfőtt néhány percnyi párolás után locsoljuk a mentára.
- Takarjuk le és pihentessük fél óráig.
- Ezután újra hevítsük és melegen tálaljuk.
- A bárány sültet tálaljuk krumplipürével vagy sültkrumplival, illetve a kész mentaszósszal.