Akik ismernek, tudják, hogy imádom a furcsa ételeket. A fekete fokhagyma pedig az egyik kedvencem! Egy édes, fekete paszta, amely egyesíti a füge, a portói bor és egy csipetnyi Worcestershire szósz ízvilágát. Egyszerűen csodálatos! De van egy probléma: drága és nehéz beszerezni. Már akinek… 🙂 Szerencsére létezik egy igazán egyszerű módszer, amellyel otthon is elkészítheted, ezt a titkot fogom megosztani most veled is!
1. lépés - Mire is lesz szükséged?
Szerencsére nem kell hozzá semmi bonyolult eszköz vagy alapanyag, viszont kell egy:
- Rizsfőző – minél egyszerűbb, annál jobb. Olyat válassz, amin csak egy „Cook Rice” (rizsfőzés) gomb van!
- Fokhagyma – értelemszerűen.
- Türelem – mert erre nagy szükséged lesz!
2. lépés - A fokhagyma elhelyezése a rizsfőzőben
Ez nem agysebészet! 🙂 🙂
Tedd a fokhagymát a rizsfőzőbe. Ne adj hozzá vizet, fűszereket vagy bármi mást!
Csukd le a fedelét, és búcsúzz el a fokhagymától!
És most jön a trükk:
- Ne nyomd meg a „Cook Rice” gombot!
- Csak dugd be a rizsfőzőt! A „Keep Warm” (melegen tartás) funkció automatikusan bekapcsol.
- Ellenőrizd! „Keep Warm” világít, „Rice Cooking” pedig nem.
Tipp: Ragaszd le a főzőgombot, nehogy valaki véletlenül megnyomja! Írd fel a kezdési dátumot egy cetlire, és ragaszd a rizsfőző fedelére.
4. lépés - Várj 3 hétig!
Szerintem itt jó sok olvasót el is veszítettem! 🙂 Bizony jól látod! 3 hétig hagyni kell a fokhagymát „aszalódni”. Igen, ez a fokhagyma készítésének legnehezebb feladata. Három teljes hétig nem szabad hozzányúlni. (Számszerűsítve: 3 hét = 21 nap = 504 óra = 30 240 perc = 1 814 400 másodperc.) A rizsfőzőt véletlenül se nyisd ki, ne ellenőrizd! Bízz a folyamatban! A Maillard-reakció szépen lassan átalakítja a sima, fehér fokhagymát, gumicukor jellegű fekete fokhagymává.
5. lépés - Hogyan tárold?
A fekete fokhagyma gerezdeket könnyű eltávolítani a héjukból, mivel a „főzés” során összezsugorodtak.
Hogyan tárold?
- Hűtőben hosszú ideig, kis üvegcsében javasoljuk első sorban a tárolását.
- De akár le is fagyaszthatod.
- Vagy akár le is száríthatod.
De ne aggódj túl sokat a tárolás miatt – úgyis gyorsan el fog fogyni! 😃
Figyelmeztetés!
⚠️ A fokhagyma illata mindenhol ott lesz! A házad, a ruháid… minden fokhagymaszagú lesz. Ezért ajánlott a rizsfőzőt egy sufniban vagy garázsban elhelyezni.
⚠️ Nem minden rizsfőző bírja a 3 hét melegen tartást! Az enyém bírta, de légy óvatos!
A fekete fokhagyma elkészítése egyszerű, de időigényes folyamat. Viszont a titok helyett egy másik megoldást is kínálunk. Az pedig csak pár kattintás, és lehet a villanyszámla ára, simán fedezi akár több adag fekete fokhagyma árát is. 🙂
Forrás: www.instructables.com/Black-Garlic-Probably-the-easiest-way-to-make-it-a/