A fokhagyma konfitálás tökéletes módja annak, hogy a fokhagyma vajas, puha és édes legyen. Csak főzd meg a gerezdeket olajban, amíg aranyszínűek és édesek nem lesznek. Ilyen egyszerű! Kenyérre kenni, vagy tésztához adni… Olyan, mint egy kis üveg ízbomba! Ráadásul a konyha is isteni illatú lesz, miközben készül.
Hozzávalók:
- 3–4 fej fokhagyma fokhagymagerezd
- 2 csésze olívaolaj (annyi, hogy ellepje a gerezdeket)
- 1–2 ág friss kakukkfű vagy rozmaring
- opcionális: 1 teáskanál egész fekete bors
- só ízlés szerint
Főzés: 45–60 perc alacsony hőfokon
Elkészítés:
- Hámozd meg a fokhagymát:
Távolítsd el a héjat, de hagyd a gerezdeket egészben. Kicsit időigényes, de megéri! - Készítsd elő az olajat:
Egy kisebb lábasba tedd bele a fokhagymagerezdeket, majd önts rá annyi olajat, hogy ellepje őket teljesen. - Ízesítés:
Ha szeretnél, adj hozzá kakukkfüvet, rozmaringot, vagy borsszemeket. - Főzd lassan:
Kapcsold be a legalacsonyabb fokozatra a tűzhelyet. Ne forrjon! Csak gyöngyözzön az olaj. - Ellenőrizd:
Időnként keverd meg. Akkor van kész, ha világos aranyszínű, és villával könnyen szét lehet nyomni. - Hűtsd le:
Vedd le a tűzről, és hagyd teljesen kihűlni az olajban. Ez tovább fokozza az ízeket. - Tárold:
Öntsd tiszta üvegbe vagy zárható edénybe, úgy hogy a fokhagyma ellepje az olajban. Hűtőben tárold! - Tárolás:
Hűtőben akár 2 hétig is eláll – de valószínűleg addig úgysem bírja, mert olyan finom! 🙂
+ Titok az elkészítéshez:
A titok: alacsony hőfok és türelem!
Így csináld:
Melegítsd az olajat a legalacsonyabb hőfokon – az olajban csak apró buborékok jelenjenek meg, ne forrjon.
Lassan főzd, 45–60 percig – így lesz a fokhagyma édes és puha, anélkül hogy megbarnulna.
Időnként keverd meg, hogy egyenletesen puhuljon.