Egy igazi ízbomba: konfitált fokhagyma

A fokhagyma konfitálás tökéletes módja annak, hogy a fokhagyma vajas, puha és édes legyen. Csak főzd meg a gerezdeket olajban, amíg aranyszínűek és édesek nem lesznek. Ilyen egyszerű! Kenyérre kenni, vagy tésztához adni… Olyan, mint egy kis üveg ízbomba! Ráadásul a konyha is isteni illatú lesz, miközben készül.


Hozzávalók:

  • 3–4 fej fokhagyma fokhagymagerezd
  • 2 csésze olívaolaj (annyi, hogy ellepje a gerezdeket)
  • 1–2 ág friss kakukkfű vagy rozmaring
  • opcionális: 1 teáskanál egész fekete bors
  • só ízlés szerint
Előkészítés: kb. 10 perc
Főzés: 45–60 perc alacsony hőfokon

Elkészítés:

  • Hámozd meg a fokhagymát:
    Távolítsd el a héjat, de hagyd a gerezdeket egészben. Kicsit időigényes, de megéri!
  • Készítsd elő az olajat:
    Egy kisebb lábasba tedd bele a fokhagymagerezdeket, majd önts rá annyi olajat, hogy ellepje őket teljesen.
  • Ízesítés:
    Ha szeretnél, adj hozzá kakukkfüvet, rozmaringot, vagy borsszemeket.
  • Főzd lassan:
    Kapcsold be a legalacsonyabb fokozatra a tűzhelyet. Ne forrjon! Csak gyöngyözzön az olaj.
  • Ellenőrizd:
    Időnként keverd meg. Akkor van kész, ha világos aranyszínű, és villával könnyen szét lehet nyomni.
  • Hűtsd le:
    Vedd le a tűzről, és hagyd teljesen kihűlni az olajban. Ez tovább fokozza az ízeket.
  • Tárold:
    Öntsd tiszta üvegbe vagy zárható edénybe, úgy hogy a fokhagyma ellepje az olajban. Hűtőben tárold!
  • Tárolás:
    Hűtőben akár 2 hétig is eláll – de valószínűleg addig úgysem bírja, mert olyan finom! 🙂

+ Titok az elkészítéshez:
A titok: alacsony hőfok és türelem!
Így csináld:
Melegítsd az olajat a legalacsonyabb hőfokon – az olajban csak apró buborékok jelenjenek meg, ne forrjon.
Lassan főzd, 45–60 percig – így lesz a fokhagyma édes és puha, anélkül hogy megbarnulna.
Időnként keverd meg, hogy egyenletesen puhuljon.

Scroll to Top
Scroll to Top