A fokhagyma mellékhatásai

A fokhagyma egy kiváló és népszerű fűszer- és gyógynövény, amely számos egészségügyi előnnyel jár. Azonban fontos tisztában lenni néhány mellékhatással és lehetséges problémával is, különösen, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk. Az alábbi cikkben ezt fogjuk kicsit taglalni, hogy mi is az 5 legfontosabb mellékhatás, amire érdemes odafigyelni a fokhagyma fogyasztása során.

1. Rossz lehelet és testszag

Ha feltennénk a kérdést, hogy ki mit gondol, mi a fokhagyma legrosszabb mellékhatása, 10-ből 9 ember biztos a foghagyma szagát mondaná. De mi is okozza a fokhagyma jellegzetes szagát? A benne lévő kénvegyületeket is tartalmazó illóolaj. Mivel az illóolaj elsősorban a tüdőben választódik ki, így leghamarabb a leheleten érződik a fokhagymaszag. Gyakori és/vagy nagyobb mennyiségű fokhagymafogyasztás esetén a bőr is bekapcsolódik a kiválasztásba, ezért egy idő után a test teljes kipárolgása is fokhagymaszagúvá válik. A fokhagymás lehelet különböző módszerekkel, praktikákkal lehet enyhíteni. Petrezselyemzöld, zellerzöld vagy kávészem rágcsálásával, esetleg egyidejű tejfogyasztással elméletben csökkenthető a kellemetlen szag. Legjobb megoldás azonban az esti órákban fogyasztani a hagymát, így az illatok nagyobb része kipárolog másnap reggelig.

2. A fokhagyma vérzékenységet okozhat

A fokhagyma vérhígító hatású, ami hatékony lehet, azonban ez nem mindig előnyös. Azoknak, akik vérzékenységben szenvednek, vérhígító gyógyszereket szednek, vagy esetleg műtétre vagy fogászati beavatkozásra készülnek, óvatosnak kell lenniük a fokhagymafogyasztással. Nagyobb mennyiségű fokhagyma (napi 4-5 gerezd) fogyasztása vagy fokhagyma-készítmények szedése fokozott vérzési kockázattal és nehezített vérzéscsillapítással járhat.

3. Emésztőrendszeri nehézségek

A fokhagymában jelentős mennyiségű fruktán található. Ez az emésztést segítő elemi rost, egy összetett szénhidrát, ami fruktózmolekulákat is tartalmaz. Ezért fruktóz felszívódási problémák vagy fruktánérzékenység esetén a fokhagyma kellemetlenségeket okozhat. A fruktánok elsősorban puffadást, gyomorgörcsöket és székrekedést vagy hasmenést okozhatnak. A fokhagyma, különösen nyersen és nagy mennyiségben fogyasztva, további tüneteket is előidézhet, például gyomorégést, hányingert és hányást, illetve hajlamosíthat savas refluxra, ami a korábbi tüneteket fokozza. Emiatt a refluxbetegségben szenvedőknek érdemes csökkenteni a fokhagymafogyasztást.

4. Embóliaveszély

Szerencsére az embóliaveszély, noha félelmetesnek hangzik, általában rendkívül alacsony. A fokhagyma vérhígító hatása hozzájárul a vérrögképződés megelőzéséhez, és hatékonyan segíti az érfalon lerakódott plakkok eltávolítását. Azonban fontos megjegyezni, hogy hirtelen nagy mennyiségű fokhagyma fogyasztása esetén az érfalról eltávolított plakkok a véráramba kerülve elzáródásokat okozhatnak. Ezért ajánlott a fokhagymát kúraszerűen kevesebb mennyiségben kezdeni, és fokozatosan növelni a napi 4 grammig, így az érfalak tisztító hatása fokozatosan fejlődik ki, és megakadályozza a nagyobb plakkok leválását.

A fokhagyma általában biztonságosan fogyasztható a szokásos mennyiségben (legfeljebb 2-3 gerezd/nap) és számos egészségügyi probléma esetén hatékony gyógynövény, mivel erős baktericid, vírusellenes és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

A kulcsfontosságú üzenet tehát a fokhagyma esetében is az ajánlott mennyiségek betartása és a túlzott fogyasztás elkerülése.

5. Gyógyszerkölcsönhatások

Általánosságban véve nem ajánlott gyógynövényeket fogyasztani gyógyszerekkel együtt orvosi konzultáció nélkül. A fokhagyma különféle káros kölcsönhatásokat okozhat egyes gyógyszerekkel, ideértve a fogamzásgátló tablettákat, a paracetamolt, izomgörcsoldókat, vérhígítókat, nem-szteroid gyulladáscsökkentőket, valamint a teofillin tartalmú gyógyszereket, amelyeket bizonyos krónikus légúti betegségeknél alkalmaznak is. (A teofillin kis mennyiségben megtalálható a teában, de a fokhagymás pirítós mellé fogyasztott tea általában nem tartalmaz elég teofillint ahhoz, hogy problémákat okozzon.)

Ezért fontos mindig konzultálni egy szakemberrel, például orvossal vagy gyógyszerészrel, mielőtt bármilyen gyógynövényt vagy étrend-kiegészítőt fogyasztanál, különösen, ha rendszeresen gyógyszereket szedsz. Ők segíthetnek értékelni a lehetséges kockázatokat és kölcsönhatásokat, valamint meghatározni a biztonságos fogyasztási irányelveket.

Scroll to Top
Scroll to Top