A fokhagymában rejlő csodavegyület, az allicin

A fokhagyma, illetve annak fogyasztás során sokszor szóba kerül az allicin szó. De mi is az, miért fontos, egyáltalán használ e valamire? Szabó Nikolett tudományos kutató szemszögéből illetve saját ismereteinkkel kiegészítve fogunk erre a kérdésre választ adni . 

Az allicin a hagymaformák családjához (Alliaceae) tartozó fokhagymából származtatható szerves kénvegyület. Először Chester J. Cavallito és John Hays Bailey izolálta 1944-ben. Amikor a friss fokhagymát felvagdossák vagy összezúzzák,az alliináz enzim az alliint allicinná alakítja, ami a friss hagyma aromájáért felelős. A képződő allicin viszont igen bomlékony, instabil, hamar átalakul más kéntartalmú vegyületekké, például diallil-diszulfiddá. Antibakteriális, gomba- és vírusölő, és protozoaellenes hatásokat mutat. Az allicin a fokhagyma kártevők elleni védelme.

,,Amikor sejtjeink meggyengülnek és elveszítik képességüket a regenerálódásra vagy a szaporodásra, akkor ez testi tüneteket okozhat, ám hasznos tápanyagokkal és megfelelő életmóddal megtámogathatjuk, hogy sejtjeink újra egészségesek legyenek.

Csodálatos biológiai rendszerek vagyunk, és ahhoz, hogy elérjük a legmagasabb szintű egészséget, a sejtszintű egészségig kell eljutnunk! Megfelelően kell táplálnunk a szervezetünket a sejtek szintjén is,,– Szabó Nikolett

A csőlátás a nyugati orvoslásban nem szemészeti, hanem gondolkodási probléma! Nézzük a nyers statisztikákat: magas vérnyomás betegségben 2008-ban 8 millió ember halt meg a világon. Stroke-ban Magyarországon 18000 ember hal meg évente, ennek az egynegyede 60 év alatti férfi. Mi az oka annak, hogy egyre több a cukorbeteg, a szívbeteg, a daganatos beteg?

Az érelmeszesedés valódi okai

Az orvosi szaktekintélyek szerint a szív és érrendszeri bajok mögött a vérben található magas koleszterin szint a felelős. Ezért szigorú zsírszegény diétát írnak elő és gyógyszereket, koleszterin csökkentőket is kell szedni. Pár évvel ezelőtt felfedezték, hogy a betegség hátterében az érfalak gyulladása áll, ezért a kezelést is más szempontok alapján, más módszerekkel kell megkezdeni. A modern orvoslás szinte kizárólag a vényköteles gyógyszerekre támaszkodik a krónikus betegségek kezelése során és nem fordít kellő figyelmet a táplálkozás megváltoztatására. A sztatinokat alkalmazza, amelyet gyakorlatilag mindenkinek felírnak, aki elmúlt ötven éves. A koleszterinnek nem sok köze van a szívbetegséghez. Viszont a sztatinoknak van egy sor kellemetlen mellékhatása.

A koleszterin gyulladás hiányában szabadon áramlik az erekben, ez a természetes. A gyulladás a szintetikus szereket tartalmazó élelmiszerek miatt alakul ki. Megbetegednek az érfalak, így rajtuk a koleszterin már könnyebben megtapad, elzárva ezzel a vér útját. Minél természetesebb, igazi, valóban koleszterin-gazdag ételt fogyasztunk, annál alacsonyabbá válik a koleszterin-szintünk. Minél kevesebb a koleszterin az étrendünkben, annál magasabb lesz a szérum koleszterin szintünk. Miért? Mert ha nem adjuk meg testünknek a megfelelő táplálékot, akkor az megpróbálja túlkompenzálni azt, amiben hiányt szenved, tehát több koleszterint fog termelni.

 
 

A magas koleszterinszint csökkentésének természetes gyógymódja az allicin bevitele, ami a fokhagyma legaktívabb hatóanyaga. Akkor keletkezik, amikor a friss fokhagymát felvagdossuk, összezúzzuk (ezzel sejtsérülést okozunk). Ekkor az alliináz enzim az alliint allicinná alakítja, ami a friss, „kellemes” aromájáért felelős. Ez a fokhagyma természetes védekező rendszere a kártevők ellen.

Már az 1980-as és 1990-es években is több kutatás megerősítette, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása képes legalább 10%-kal csökkenteni a koleszterinszintet. 

 

Korábbi népegészségügyi kutatások is igazolták, hogy azokban az országokban, ahol több fokhagymát fogyasztanak, alacsonyabb a szívkoszorúér-betegség előfordulási aránya (ennek a betegségnek a legfőbb oka a magas koleszterinszint). Egy kísérlet során, hat hónapon keresztül, 100 fő (60 férfi és 40 nő) 30 és 55 év közötti hipertóniás betegnek adtak allicint. Az egyes alanyok egészségügyi nyilvántartását külön-külön vezettek. A vérnyomást kezdetben, három hónap elteltével, végül hat hónap elteltével mérték. Statisztikai összehasonlítást végeztek a kezdeti, három és hat hónapos vérnyomás-adatok között.

Eredmények: Az egyszerű extrakciós módszerrel nyert allicin akár 10%-kal (5mmHg) csökkentette a szisztolés és diasztolés vérnyomást a vizsgált betegeknél.  Az allicin vérnyomáscsökkentő hatásai multifaktorálisak. Kimutatták, hogy a fokhagyma kivonat gátolja a renin angiotenzin aldoszteron rendszert (RAAS), és a prosztaglandin szintézist is. Ezáltal értágító hatása van. Feltételezhető, hogy gátolja az angiotenzin konvertáló enzim (ACE) aktivitást. Az ACE aktivitás csökkentése számos kedvező hatást eredményez (értágító hatás), amelyek csökkentik a vérnyomást. 

Mire jó még az allicin?

Gomba ellenes és baktérium ellenes hatása van. Egy kettős-vak, randomizált kontrollos vizsgálatban 63 vulvovaginális candidiasisban szenvedő nő 14 napon keresztül 2,1 g / nap fokhagymaport (19,2 g / nap allicin) kapott. Az eredmény statisztikailag szignifikáns különbséget mutatott a placebóval kezelt csoporttal szemben. In vitro gátló hatást fejt ki a gram-pozitív és gram-negatív baktériumokra, valamint a gombás kórokozókra.  Hatékony segítség lehet infulenzás időszakban vagy Helicobacter pylori fertőzöttség esetén. (A kínai Shandong tartományban végzett intervenciós vizsgálat során írták le a H. pylori gátlását.) Gátolja a Pseudomonas aeruginosa (cisztás fibrózis, hallójárat gyulladás, tüdőgyulladás) szaporodását.

Szabó Nikolett – tudományos kutató

Ez a cikk a 2019. december havi Természetgyógyász Magazinban jelent meg.

 

Forrás: https://vivanatura.hu/blog/eltunt-az-allicin-a-magyar-fokhagymabol/

Scroll to Top
Scroll to Top