A koleszterin

Mi az a koleszterin?

A koleszterin egy olyan vegyület, amely minden állati és emberi sejtben megtalálható. Bizonyos agyi és neurológiai funkciókhoz elengedhetetlen, továbbá az emberi test számos fontos folyamatához szükséges, többek között a sejtek szerkezetének és működésének fenntartásához, valamint a hormonok és az epesavak előállításához. Két forrásból származhat: állati eredetű élelmiszerekből (mint például a húsokból, a tejtermékekből és a tojásból.), illetve nagyobb részt a szervezetből. A koleszterin elsősorban a májban és kisebb mértékben a bélrendszerben termelődik. Ebből következtetni lehet, hogy a koleszterinszint mennyisége kihat a máj működési állapotára. 

A koleszterin két fajtája létezik:

Az LDL-t (angolul: low density liporotein) vagyis az alacsony sűrűségű lipoproteint a köznyelv csak rossz koleszterintként emleget, míg a HDL-t (angolul: high density liporotein) nagy sűrűségű lipoprotein, ami jó koleszterinként ismert.

Miért fontos a koleszterinszint ellenőrzése?

Bár a koleszterin számos fontos funkciót lát el a testünkben, ha túl magas a szintje, az növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az LDL-koleszterin felhalmozódhat az artériák falain, és plakkokat képezhet, ami szűkítheti az artériákat és megnehezítheti a véráramlást, ezáltal növelve a szívbetegség és a stroke kockázatát.  

Mikor beszélünk magas koleszterinszintről? Mik a tünetei?

A magas koleszterinszint általában nem jár tünetekkel, így sok ember nem is tudja, hogy magas a koleszterinszintje. Az egyetlen módja a koleszterinszint mérésének az orvosi vizsgálat vagy a koleszterin-teszt elvégzése.

Ha mérten magas a koleszterinszintünk az hogyan csökkenthető?
Hogyan alakítható ki a megfelelő koleszterinszint?

Az egészséges életmód számos módja létezik az HDL szint növelésére, például az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Az egészséges ételek, mint például a teljes kiőrlésű gabonafélék, a magvak, a zöldségek, a gyümölcsök, a hal és az egészséges zsírok, például az olívaolaj fogyasztása hozzájárulhat az HDL szint növeléséhez. Kerülni kell a magas zsír- és koleszterintartalmú ételeket, például a vörös húsokat, a feldolgozott élelmiszereket, a cukros ételeket és italokat, és az ételeket, amelyek magasak telített vagy transzzsírsavakban.A rendszeres testmozgás szintén segíthet az HDL szint növelésében. Az aerob edzések, például a futás, úszás és kerékpározás, valamint az erősítő edzések mind hozzájárulhatnak az HDL szint növeléséhez. Azt is fontos megjegyezni, hogy a dohányzás elkerülése és az alkoholfogyasztás mérséklése is segíthet az HDL szint növelésében.Az HDL szintjének növelése nem csak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából fontos, hanem segíthet a diabétesz, az elhízás és más egészségügyi problémák megelőzésében is. Azonban, ha az HDL szintje túl alacsony, akkor további orvosi kezelésre lehet szükség, és érdemes lehet beszélni az orvossal a megfelelő lépésekről.

Csökkenthető- e a koleszterinszint a fokhagyma használat által?

A fokhagyma sok jótékony hatással van a szervezetre, köztük az HDL szintjének növelésében is szerepet játszhat.
A fokhagyma tartalmazza az allicin nevű összetevőt, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, és hozzájárulhat az érrendszer egészségéhez is. Néhány kutatás szerint a fokhagyma fogyasztása segíthet az HDL szint növelésében és a és a rossz koleszterin csökkentésében is.2014-es tanulmány szerint a fokhagyma hatékonyan csökkentheti az LDL (rossz) koleszterinszintjét és emelheti a HDL (jó) koleszterinszintjét.
A kutatók azt is megállapították, hogy a fokhagyma hatása függ az adagolástól és a kezelés időtartamától.

Forrás: Zhang J, et al. (2014)  Garlic for hypertension: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Ford.: A fokhagyma a magas vérnyomásért: A randomizált, kontrollált vizsgálatok szisztematikus áttekintése és metaanalízise

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25837272/

Azonban fontos megjegyezni, hogy a fokhagyma önmagában nem elegendő ahhoz, hogy jelentősen növelje az HDL szintet vagy csökkentse a koleszterinszintet, illetve a kutatások eredményei nem mindig általánosíthatóak. Ha koleszterinszint problémái vannak, mindenképpen javasolt az orvosával konzultálni, mielőtt bármilyen táplálékkiegészítőt vagy étrend-kiegészítőt használna.

Scroll to Top
Scroll to Top