Az egészség csodálatos küldötte: a fokhagyma

A fokhagyma (Allium sativum) egy gyógy- és fűszernövény, amelynek hagymáját fűszerezésre és gyógyászati célokra használjuk. Ez a kis, fehér gerezd rendkívül népszerű világszerte, és nem csak a kulináris élvezetek miatt. A fokhagyma hihetetlen egészségügyi előnyökkel rendelkezik, amelyekre érdemes odafigyelni. Egyes országokban a természet „antibiotikumaként” tekintenek rá. A blogbejegyzés célja, ha nem is teljes mértékben, de elég részletesen feltárjuk a fokhagyma előnyeit, illetve a vele kapcsolatos információkat, akár tudományos szinten is. 

Íme 20 tényező a fokhagymáról, amit lehet hogy még te sem tudtál

1. A fokhagymáról a legkorábbi utalások egészen Kr.e. 6. századra tehető. (Párszi vallás híveinek, Zarathustra követőinek szent könyvében, az Aveszta-ban olvashattunk először a fokhagymáról.)

2. A fokhagyma igen jelentős szerepet játszott a sumér és az ókori egyiptomiak idejében is. Írásos bizonyítékok vannak arról, hogy a görögországi olimpiákon fokhagymát etettek a sportolókkal a jobb állóképesség növelése érdekében. (Lawson és Bauer, 1998)

3. Az ókori kínai és indiai orvoslás a fokhagymát a légzés és az emésztés elősegítésére, valamint a lepra és a parazitafertőzés kezelésére ajánlotta (Rivlrn, 1998).

4. Az ókori Egyiptomban fokhagymával etették a piramisokon dolgozó rabszolgákat, mert meg voltak róla győződve, hogy a hagyma erőt ad nekik. Feljegyzések szerint Tutanhamon uralkodása alatt körülbelül 7 kilogramm  fokhagymáért rabszolgát lehetett venni.

5. A magyar kultúrában is jelentős szerepe volt (és szerencsére van is) a fokhagymának. A magyar népi hitvilág közismert rontáselhárító mágikus tárgya, illetve gyakran egészségvarázsló hatása is. Gerezdekre bontott vagy koszorúba fűzött termését használták fel.
Alkalmazása végig kísérte az emberi élet minden nevezetes időpontját és időszakát:

 • a ház alapzatába vagy a küszöb alá ásva az egész házat bajtól óvta, ‍
 • esküvőn a vőlegény zsebében hordta,
 • szemveréstől vagy kicseréléstől (váltott gyerek) féltett újszülött bölcsőjébe tették,
 • háziállatokat rontástól óvták vele: pl. tehénelléskor az istállóajtó fölé dugták.
 • a vetést a madarak pusztításától óvta.

6. A fokhagyma hagymás növény, amely 1,2 méter magasra is meg tud nőni és az enyhe éghajlatot szereti.

7. A fokhagymában megtalálható jótékony, biológiailag aktív anyagok száma meghaladja a kétszázat – vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat és enzimeket is tartalmaz.

8. Számos kísérleti és klinikai vizsgálat utal a fokhagyma és készítményeinek számos kedvező hatására. Ezek a hatások nagyrészt a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőinek csökkentésének, antimikrobiális hatásnak, illetve a méregtelenítő idegen vegyületek és a májvédelem fokozásának tulajdoníthatók (Colín-González, 2012). Aviello, 2009).

9. Amikor a fokhagymát aprítják vagy összetörik, az allináz enzim aktiválódik, és allicint termel az alliinból (Lechiski és Reporter, 2008).
Ez okozza a fokhagyma jellegzetes szagát és ízét, illetve a hatását.

10. Az allicin egy kén tartalmú vegyület, ennek okán baktérium-, vírus-, és gombaölő hatása is van. A gyógyszeriparban főként ezen tulajdonságát használják. Hatékony a megfázásos tünetek, emésztőrendszeri zavarok, gyomor-, és bélpanaszok, légúti megbetegedések enyhítésére.

11. Az Allicin segíthet enyhíteni a testmozgással összefüggő izomkárosodást, egy tanulmány szerint, amelyet az European Journal of Applied Physiology 2008-ban publikáltak.

12. A fokhagyma a legtáplálóbb ételek között szerepel. Magas tápértéke mellett nagyon alacsony kalóriaszámmal bír. Néhány adat a fokhagyma tápértékéről:

100 g fokhagyma tápértékei:

Továbbá amit érdemes tudni, hogy ugyan ezen mennyiség:

 • 58,6 g vizet
 • 181 mg magnéziumot
 • 1,7 mg vasat
 • 153 mg foszfort
 • 401 mg káliumot
 • 17 mg nátriumot
 • 1,16 mg cinket
 • 0,299 mg rezet
 • 1,67 mg mangánt
 • 14,2 µg szelént
 • 31,2 mg C vitamint
 • és 1,24 mg B-6 vitamint tartalmaz.

13.  Féregűző hatása is ismert, ezáltal folyamatos fogyasztása mellett kihajtja a parazitákat, bélférgeket.

14. A fokhagyma előnyösen hathat a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőknek.

A fokhagymát és készítményeit széles körben elismerték a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében. A rengeteg tudományos irodalom alátámasztja azt a javaslatot, hogy a fokhagyma fogyasztása jelentős hatással van a vérnyomás csökkentésére, az érelmeszesedés megelőzésére, a szérum koleszterin és triglicerid szintjének csökkentésére, a vérlemezke-aggregáció gátlására és a fibrinolitikus aktivitás növelésére (Chan et al., 2013; Banerjee és Maulik). , 2002).
A különböző fokhagymakészítményeken végzett kísérleti és klinikai vizsgálatok egyaránt igazolják ezeket a kedvező kardiovaszkuláris hatásokat (Maulik, 2013). In vivo állatkísérletekben a fokhagymakivonatok intravénás beadása enyhe csökkenést eredményezett mind a szisztolés, mind a diasztolés nyomásban (Sial és Ahmed, 1982), a fokhagymakivonat orális bevétele pedig magas vérnyomásban szenvedő állatokban a vérnyomást a normális szintre hozta vissza (Chandekar és Jain, 1973). Számos klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a fokhagyma csökkentette a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedő betegek több mint 80%-ánál (Auer és mtsai, 1989; Konig és Scineider, 1986; Petkov, 1979; Omar, 2013; Stabler et al., 2012)

15. A fokhagyma magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, amely támogatja a szervezet védekező mechanizmusait az oxidatív károsodásokkal szemben. Ez megelőzheti az Alzeimer kórt, vagy akár a demenciára is hathat.

16. A fokhagyma egyik antimikrobális hatása, hogy jó streptococcus ellen. Ezt a vizsgálatot szájöblögetés útján tanulmányozták.

17. Számos tanulmány kimutatta, hogy a fokhagyma képes megvédeni a májsejteket bizonyos mérgező anyagoktól.

 

18. Egészen 1858-ig kellett várni, amíg Louis Pasteur kimutatta a fokhagyma erős antibakteriális hatását.

19. A fokhagyma egyik antimikrobális hatása, hogy jó streptococcus ellen. Ezt a vizsgálatot szájöblögetés útján tanulmányozták.

20. A fokhagymának gombaellenes hatása is ismert. Ezt a hatást először 1936-ban Schmidt és Marquardt állapította meg, miközben epidermofita tenyészetekkel dolgozott (Lemar et al., 2002).

A közelmúltban az alternatív gyógyászat és a természetes termékek népszerűségének növekedése felkeltette az érdeklődést a fokhagyma és származékai, mint lehetséges természetes gyógymódok iránt. Ez az áttekintés hasznos lehet a fokhagyma terápiás hatásaival kapcsolatos ismereteink bővítéséhez, valamint jövőbeli kísérleti és klinikai kutatási terveink fejlesztéséhez. Bár kimutatták, hogy a fokhagyma akár önmagában, akár megelőző terápiaként jelentős klinikai potenciállal rendelkezhet különböző betegségekben, bizonyos problémák miatt, mint például a módszertani elégtelenségek, a kis mintalétszám, az adagolási indoklásra vonatkozó információk hiánya, hatékonysági és hatékonysági vizsgálatok, a placebo-komparátor hiánya vagy a kontrollcsoportok hiánya standardabb kísérletekre és kutatásokra van szükség a fokhagyma különböző betegségekben való jótékony hatásának megerősítéséhez.

Scroll to Top
Scroll to Top