Aki fekete fokhagymával dolgozik, biztos nem az első gondolata lesz abból tortát készíteni. De miért is nem? Hiszen a fekete fokhagyma természetes édessége kiválóan harmonizál a csokoládéval. Ez a recept tökéletesen bemutatja, hogy a fekete fokhagymát mennyire változatosan lehet felhasználni akár tortákhoz is! Sőt! A sütemény tésztájába még egy kis sör is kerül!
Hozzávalók
Hozzávalók a piskótához:
- 200 g vaj kockára vágva
- 160g kristálycukor
- 160g barnacukor
- 4 db tojás
- 240 g liszt
- 7 g sütőpor
- 50 g kakaópor
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- csipet finom tengeri só
- 240 g Guinness sör
- 150 g tejföl
Hozzávalók a fekete fokhagyma ganache-hoz:
- 200 g jó minőségű étcsokoládé, finomra vágva
- 250 g mascarpone
- 3 evőkanál pépesített fekete fokhagyma (vásárlás: itt)
- Dekoráláshoz felvert tejszín
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Béleld ki a tortaforma alját (20 cm-es) sütőpapírral, az oldalát pedig kend meg vajjal.
- Verd fel a kockára vágott vajat a cukrokkal, a lényeg, hogy jó krémes és “levegős” legyen.
- Keverés közben egyesével add hozzá a tojásokat is.
- A száraz hozzávalókat keverd össze jól egy tálban: a lisztet, a kakaót, a szódabikarbónát, a tengeri sót, majd öntsd hozzá a tojásos, vajas, cukros keverékhez.
- Ezután add hozzá a Guinness-t és a tejfölt is, és alaposan keverd össze, hogy sima tésztát kapj.
- Felezd meg a tésztát, majd süsd ki mind a két masszát 30-35 percig.
- A vége felé csinálj tűpróbát, hogy tényleg jól átsült-e a tészta.
- Sütés után hagyd a tortákat öt percig a formájukban, majd óvatosan vedd ki őket, és hagyd őket kihűlni.
- Közben készítsd el a ganachet.
- Pürésítsd le a fekete fokhagymát egy botmixer segítségével.
- Vágd apróra a csokoládét, majd olvasztd fel gőz fölött.
- Ha teljesen felolvadt, keverd össze a csokoládét a mascarponéval, és adj hozzá két-három evőkanál fekete fokhagymát is.
- Porciózd szét a krémet három egyenlő részre.
- Amikor a torták teljesen kihűltek, kend fel a ganache egyharmadát a 2 tortaréteg közé, majd vond be a tortát a másik egyharmadnyi résszel.
- Ezután tedd be a tortát 15 perce hűlni a hűtőbe.
- Hűtés után kend a tortára a maradék egyharmadnyi adagot is.
- Végül díszítsd felvert tejszínnel.
(Kép illusztráció, a recept www.thegarlicfarm.co.uk oldaláról való)