A fekete fokhagymát a neves séfek igazi kuriózumként tartják számon. Sokak számára még mindig egy ismeretlen valami, sőt vannak olyanok, akik egyenesen tartanak tőle. Pedig ha valaki kipróbálja a fekete fokhagymát, vagy egy belőle készült ételt, bátran állíthatjuk, hogy akár a megszállottjává is válhat. Ez a recept is pont ilyen. Csak egyszer próbáld ki a friss fokhagyás kenyér ízét, biztos egy igazi ízélményben lesz részed.
Hozzávalók:
- Víz 420 g
- Liszt 550 g
- Porított élesztő 5 g
- Só 18 g
- Fekete fokhagyma 100 g
1. A vizet és a lisztet dagasztó gép táljába mérjük. 10 percig keverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt, újabb 10 percig dagasztjuk, végül a sót is belekeverjük, és még 10 perc dagasztás következik.
2. Kiolajozott tálba tesszük a tésztát, és letakarva meleg helyen, legalább 1 órán át kelesztjük. Közben a sütőt felmelegítjük 250 fokra.
3. A megkelt kenyeret kilisztezett asztalra borítjuk, szépen kihúzzúk kb. 60*40 cm-es téglalapra, majd egyenletesen megszórjuk fekete fokhagymával.
4. A két hosszabbik felét behajtjuk, és szép bagettet formázunk belőle. Kipapirozott tepsire helyezzük, berakjuk a sütőbe, és kb. 0,5 dl vizet öntünk a sütő aljába. A hőfokot visszavesszük 230 fokra, így sütjük 15 percig, utána lejjebb vesszük 190 fokra, és további 10 percig sütjük.
Ha elkészült, a tepsiről levéve egy rácsra helyezzük, és legalább 15 percig hagyjuk hülni.
Jó étvágyat kívánunk!