Fekete fokhagymás kenyér

A fekete fokhagymát a neves séfek igazi kuriózumként tartják számon. Sokak számára még mindig egy ismeretlen valami, sőt vannak olyanok, akik egyenesen tartanak tőle. Pedig ha valaki kipróbálja a fekete fokhagymát, vagy egy belőle készült ételt, bátran állíthatjuk, hogy akár a megszállottjává is válhat. Ez a recept is pont ilyen. Csak egyszer próbáld ki a friss fokhagyás kenyér ízét, biztos egy igazi ízélményben lesz részed. 

Hozzávalók:

  •   Víz 420 g
  •   Liszt 550 g
  •    Porított élesztő 5 g
  •         Só 18 g
  •   Fekete fokhagyma 100 g

1.  A vizet és a lisztet dagasztó gép táljába mérjük. 10 percig keverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt, újabb 10 percig dagasztjuk, végül a sót is belekeverjük, és még 10 perc dagasztás következik. 

2.  Kiolajozott tálba tesszük a tésztát, és letakarva meleg helyen, legalább 1 órán át kelesztjük. Közben a sütőt felmelegítjük 250 fokra. 

 

3.  A megkelt kenyeret kilisztezett asztalra borítjuk, szépen kihúzzúk kb. 60*40 cm-es téglalapra, majd egyenletesen megszórjuk  fekete fokhagymával. 

 

4.  A két hosszabbik felét behajtjuk, és szép bagettet formázunk belőle. Kipapirozott tepsire helyezzük, berakjuk a sütőbe, és kb. 0,5 dl vizet öntünk a sütő aljába. A hőfokot visszavesszük 230 fokra, így sütjük 15 percig, utána lejjebb vesszük 190 fokra, és további 10 percig sütjük. 

 

Ha elkészült, a tepsiről levéve egy rácsra helyezzük, és legalább 15 percig hagyjuk hülni. 

Jó étvágyat kívánunk!

Scroll to Top
Scroll to Top