Fokhagymás rozmaringos báránysült, mentaszósszal

Egy igazi angol specialitás, ahol a mentaszósz üde íze remek kontrasztot képez a bárány húsának mély, földes aromáival, így egy kiegyensúlyozott és harmonikus ízélményt nyújt. Emellett a mentaszósz könnyedséget és frissességet kölcsönöz az ételnek, amely különösen jól esik a gazdag, zsíros hús mellé. Elegáns és látványos fogás, amely biztosan lenyűgözi a vendégeket és a családot egyaránt.

Hozzávalók

Hozzávalók a báránysülthöz:

  • 1.5 kg báránycomb
  • 5 ág rozmaring
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • só, bors
  • 1 db citrom

Hozzávalók a mentaszószhoz:

  • 1 csokor menta
  •  1 dl csirkealaplé
  •  1 dl borecet
  •  2 evőkanál barna cukor
  •  1 csipet só 

Elkészítés

  1. A báránycombot alaposan mossuk meg, majd papírtörlővel itassuk le róla a nedvességet.
  2. A húst a lábszár végződésénél vágjuk körbe. Készítsük el a pácot: az olajat keverjük össze két ág aprított rozmaringgal, a reszelt citromhéjjal és két gerezd pépesített fokhagymával, majd tegyük hűtőbe 3-4 órára. 
  3. A bárányt sütés előtt alaposan sózzuk és borsozzuk be, majd dörzsöljük be a páccal.
  4. Tegyük zsírral kikent edénybe és rakjuk mellé a többi fokhagymát, rozmaringot, majd öntsük le kb. 1 dl vízzel. 
  5. Előmelegített sütőben 130 fokon süssük meg 3,5-4 órán át. Közben forgassuk és locsoljuk a húst fél óránként. Ha kívül piros, belül puha, könnyen belemegy egy hegyes kés, kivehetjük a sütőből. Szeletelés előtt pihentessük 20 percig, tálalás előtt pedig érdemes a szafttal meglocsolni.
  6. Sütés közben készítsük el a mentaszószt is.
  7. A mentát folyó víz alatt öblítsük át, törölgessük meg, majd aprítsuk fel.
  8. Az alaplevet melegítsük fel és adjuk hozzá a borecetet, a cukrot és a sót. Ha felfőtt néhány percnyi párolás után locsoljuk a mentára.
  9. Takarjuk le és pihentessük fél óráig.
  10. Ezután újra hevítsük és melegen tálaljuk.
  11. A bárány sültet tálaljuk krumplipürével vagy sültkrumplival, illetve a kész mentaszósszal.

Ajánljuk hozzá

Scroll to Top
Scroll to Top