Hozzávalók:
- 1 kisebb sütőtök (1 kg nettó súlyú)
- 5 db sárgarépa
- 1 tubus Domi zúzott fokhagyma
- 1 kis fej hagyma
- só
- frissen őrölt bors
- zöldség alaplé (csirkehús alaplével is finom)
- 20 dkg tejföl
- kevés szerecsendió reszelve
- 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
- kevés petrezselyemzöld
- 2 evőkanál olívaolaj
- sütőtök chips, pirított tökmag, pár csepp tökmagolaj a tetejére
- pirítós a tálaláshoz
Elkészítés:
A tököt meghámozzuk, a magját eltávolítjuk, kockákra vágjuk. A sárgarépákat megtisztítjuk, felkarikázzuk. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát kés lapjával szétnyomjuk.
Kevés olívaolajon először a hagymát, majd a fokhagymát megpároljuk, majd a sárgarépát, a legvégén a sütőtök darabokat is hozzátéve enyhén megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés őrölt pirospaprikát adunk hozzá, majd felöntjük annyi alaplével, hogy éppen ellepje.
Szárított vagy friss petrezselyem zöldet is adhatunk hozzá. Rövid főzés után szerecsendiót reszelünk bele, és elkeverjük a tejföllel. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, fűszerezzük utána.
Kevés hűtés után összeturmixoljuk.
Tálaláskor kevés olívaolajon pirított tökmagot és vékonyra szelt tökszeletekből készített chipset szórunk a tetejére, valamint néhány csepp tökmagolajjal tesszük még ízletesebbé.
Ajánlatos pirítóst kínálni mellé.
Jó étvágyat kívánunk!