Fokhagymaszár pesto

Ha még nem ismered: a fokhagymaszár a fejlődő fokhagymagumók tetejéből nő ki hosszú, zöld hajtásként, általában kora nyáron. Gyakran figyelmen kívül hagyják és kidobják, pedig ezek a keveset használt hajtások igazi gasztronómiai kincsek.

Miért jó a fokhagymaszárból pestot készíteni?
A fokhagymaszár pesto friss és ízletes alternatívája a hagyományos bazsalikomos pestonak. Tökéletes tésztához, pizzára, szendvicsre, vagy grillezett húsok tetejére. A legjobb rész? Könnyebb elkészíteni, mint gondolnád.

Hozzávalók:

  • 2 csésze apróra vágott fokhagymaszár (kb. 2–3 cm-es darabokra vágva)
  • 1 csésze finomra reszelt parmezán
  • ½ csésze fenyőmag (helyettesíthető kesudióval vagy nyers napraforgómaggal)
  • ½ teáskanál só
  • 1 csésze extra szűz olívaolaj
  • ½–1 csésze friss bazsalikomlevél (opcionális)

Elkészítés:

  1. Aprítsd fel a fokhagymaszárat.
    Egy konyhai robotgépben aprítsd addig, amíg finom, morzsás állagú nem lesz.
  2. Add hozzá a többi hozzávalót.
    Tedd bele a parmezánt, fenyőmagot, sót, olívaolajat, bazsalikomot (ha használsz), és dolgozd össze, amíg krémes, sima állagot kapsz.
Tárolás és tippek:
Ez a recept kb. 1 befőttesüvegnyi (5 dl) pestót ad.
Hűtőben kb. 1 hétig eláll.
Lefagyaszthatod jégkockatartóban, majd átteheted zacskóba. Így mindig van kéznél egy adag!
Scroll to Top
Scroll to Top