Házi praktikák a fokhagymával

A fokhagyma élettani hatásáról már elég sokat írtunk, de tudni kell róla, hogy nem csupán a konyhában játszik fontos szerepet, hanem számos más területen is hasznos lehet. Tekintsük át néhány olyan kreatív és praktikus módot, amelyek segítségével a fokhagmát más, célokra is felhasználhatjuk.

Állatok alá fokhagyma léha?

Sokan nem tudják, pedig évek óta jól bevált módszer, hogy a haszonállatok alá fokhagyma léhát tesznek a gazdák. Miért is? A fokhagyma segít távol tartani a vérszívó állatokat, például a szúnyogot, vagy akár a legyet is, sőt a paraziták és férgek ellen is hatásos rovarirtóként funkcionálhat.

Vakond elleni védekezés

Szuper ellenszer lehet a vakondok távoltartására a fokhagyma. Sok kártevő mellett a vakond sem szereti a fokhagymát, így ha egész vagy zúzott fokhagymát teszünk a járatokba, biztosan távol tarthatjuk. De nem csak a vakondot! Paprikával keverve a vakond mellett még a nyulakat, az egereket és a  patkányokat is képes elűzni. Így hát érdemes fokhagymát ültetni a kertbe, hiszen nagyon finom, és ezen kívül sok segítséggel hálálja meg, ha helyet adtunk neki a kertben.

 

Mi ez az isteni rózsaillat?

A rózsánk védelme és illatosabbá tétele érdekében érdemes fokhagymát ültetni a töve köré. A fokhagyma nem csak hatékony védelmet nyújthat a különféle kártevők és betegségek ellen, hanem hozzá is járulhat a rózsa kellemes illatának fokozásához. Ezenkívül a fokhagyma természetes tulajdonságai segíthetnek fenntartani a rózsák egészségét anélkül, hogy nagyobb távolságokat kellene hagyni a növények között. Ezáltal a rózsa körüli fokhagyma ültetése egyszerre lehet hatékony és esztétikus megoldás a kertünkben.

Virágot a virágnak

Díszbokraink bimbózási fázisában gyakran problémát okoznak a nem várt madárvendégek, akik szívesen csipegetik a friss hajtásokat. Ezen kihívásokra hatékony megoldást jelenthet a fokhagyma alkalmazása. A rózsák, liliomok, szamócák, sárgarépák és egyéb zöldségnövények közé ültetve a fokhagyma kiválóan távol tartja a károsító kisállatokat. Emellett a fokhagyma kis helyigényű növény, így nem szükséges nagy távolságokat hagyni a palánták között, mivel nem zavarják egymást.

Gyümölcsfáink megmentője

A gyümölcsfák köré ültetett fokhagyma segít csökkenti a kártevők és betegségek kockázatát. Fontos szerepet játszik a kártevők, farontó ízeltlábúak és a pocok távol tartásában.

Rovarűzés a házban

A fokhagyma szagtalanító hatása miatt hasznos lehet az otthoni rovarok távol tartására. Elhelyezhetünk fokhagymát az élelmiszer tároló helyeken vagy olyan területeken, ahol gyakran megjelennek a rovarok. Ez természetes módon segíthet megelőzni a rovarproblémákat.

Scroll to Top
Scroll to Top