A fekete fokhagyma-és a huminsavpor két olyan táplálék kiegészítő, melyek egyre növekvő népszerűségnek örvendenek a táplálkozási szakértők és a fogyasztók körében is. Az elmúlt években sok kutatás indult azzal a céllal, hogy megvizsgálják, milyen jótékony hatásokkal bírnak ezek a termékek a szervezetre.
Mi is az a Humicin®?
A Humicin ® egy étrend kiegészítő család védett márkaneve, melynek alapja a huminsav.
A huminsav a természetcsodálatos ajándéka! Büszkén jelenthetjük ki, hogy a világ egyik legjobb minőségű, legtisztább humin anyag lerakódása Magyarországon található, mely egy több mint 10 000 éves tőzegmező. Rendkívül tiszta, abszolút mentes a tőzegmezőkre jellemző felszíni szennyeződésektől, és nagyon magas a huminsav tartalma. A huminsav kinyerése a tőzegből egy kíméletes hatóanyag kinyerési technológiával történik, a Humicin® kapszulákban lévő alapanyag gyártása pedig egy új, szabadalmaztatott gyártási technológia segítségével valósul meg. Napjainkban táplálékaink már nem tartalmazzák megfelelő mennyiségben a szervezet számára létfontosságú ásványi anyagokat, nyomelemeket, ezért a szervezetben így hiányállapotok keletkezhetnek. A legfőbb cél az lenne, hogy az ásványi anyagokat, nyomelemeket organikus, vagyis az eredetihez hasonló formában vigyük be a szervezetbe, hiszen így tudnak a legjobban hasznosulni. A huminsav ezt a folyamatot katalizálja, azaz hatására a kémiai folyamathoz kevesebb idő és energia kell, így azok könnyebben és gyorsabban mennek végbe.
A huminsavak és fulvolsavak szervezetre gyakorolt jótékony hatásai lehetnek többek között:
– immunerősítő, immunstimuláló hatás
– antiallergiás hatás
– antibakteriális, antivirális hatás („természetes antibiotikum”)
– májregeneráló hatás
– gyulladáscsökkentő hatás
– sugárterhelés elleni védekezés, vérképzőrendszer regenerálás
(sugárterápia mellett kiegészítő terápiaként javasolt)
– reumatikus fájdalmak, ízületi gyulladásos betegségek esetén gyorsabb javulást eredményez
– napi rendszeres fogyasztásuk általánosan energizáló, betegség megelőző hatású
– a szervezetben felhalmozódott NEHÉZFÉMEK (pl. higany, kadmium, kobalt, ólom) kivezetése
kelátképző tulajdonságuk révén
Mi is a fekete fokhagyma?
A közhiedelemmel ellentétben a fekete fokhagyma nem egy külön fajta, hanem annál sokkal több. A fekete fokhagyma friss, nyers fokhagyma (Allium sativum), amely idővel változik a melegítés és a körülbelül 70%-os páratartalom hatására a Maillard- reakciónak nevezett folyamat során. A fekete szín a cukrok részvételével zajló általános kémiai reakció eredménye. E folyamat során válnak a gerezdek fekete színűvé. A fokhagyma állaga és íze is megváltozik. Lágyabb, és édesebb lesz, íze és illata már egyáltalán nem hasonlít a hagyományos nyers fokhagymára, sokkal inkább aszalt gyümölcsre, de umami íze miatt leginkább semmi máshoz nem fogható. Igaz, hogy a fekete fokhagyma kevesebb allicin hatóanyagot tartalmaz, mint friss nyers megfelelője, de számos egyéb tápanyag, antioxidáns és más jótékony vegyület magasabb koncentrációjával büszkélkedhet. Ezek a magasabb koncentrációk felelősek lehetnek a fekete fokhagyma számos egészségügyi előnyéért:
Vércukor szabályozás: A magas vércukorszint csökkentése.
Szív védelem: A fekete fokhagyma segíthet a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésében is, ami viszont csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Az érlelt fekete fokhagyma vegyületei szintén blokkolhatják a szabad gyököket a szervezetben.
Írta: Domonkos István a Domi Fokhagyma Kft. ügyvezető igazgatója