A nyár igazi sláger terméke a kovászos uborka. Egy aduász savanyúság, ugyanis az erjesztése során hasznos baktériumok fejlődnek ki, amik nagyon jó hatással vannak a bélflóra és a gyomor egészséges működésére.
Hozzávalók
- 1 db nagyobb befőttes üveg (itt 5l üveg)
- kb. 15-20 db kovászolásra alkalmas uborka
- langyos víz
- só
- kenyér
- 5 csomag kapor
- fokhagyma gerezd
Recept
- Mossuk meg jól az uborkát, egy tiszta szivaccsal dörzsöljük át a héját.
- Vágjuk fel az uborkát hosszába 2 oldalról is, úgy hogy az egyik végét ne vágjuk át.
- Az üveg aljába rakjunk bele 3 csomag kaprot és függőlegesen állítsuk bele az uborkákat. Tegyük tele az üveget.
- Ezután töltsük fel langyos vízzel az üveget, amíg teljesen el nem lepi az uborkákat. Ezt a levet öntsük ki egy tálba és ehhez adjunk hozzá 5 csapott evőkanálnyi sót ( 1 liter=1 csapott evőkanál só)
- Keverjük el a vizet a sóval majd öntsük vissza az üvegbe.
- Helyezzünk fokhagymagerezdet az uborkák közé, illetve a maradék kaprot.
- Ha tele az üveg, rakjunk a tetejére kenyeret, majd fóliázzuk le.
- Tegyük ki az uborkát a napra, melegbe. 3-4 nap után már erjed annyit, hogy fogyasztható legyen. Ekkor szedjük ki a nagy üvegből, és tegyük kisebb edényekbe, majd öntsük nyakon azzal a megszűrt lével, amiben erjedt.