November 11-én ünnepeljük a Márton napot. A római hagyományok szerint ilyenkor kóstolták az újbort és tartottak lakomákat, mivel november 11-e a téli évnegyed kezdő napja is volt. Mars isten tiszteletére ekkor libákat vágtak és áldoztak fel. A magyar néphagyománynál is megjelenik a Márton nap ünneplése. Régen a gazdasszonyok erre a napra időzítették a hízlalt libák levágását és sok családnál a mai napig szokás ekkor megejteni a nagy libalakomát. Hiszen köztudott: aki Márton napon ludat nem eszik, az a következő évben majd éhezik.
Hozzávalók
Hozzávalók a sülthöz:
- közepes nagyságú liba combjai és melle
- sör a locsolgatáshoz
Hozzávalók a páchoz:
- 4-5 liter víz
- 2-3 tk. só
- 1 db nagy fej vöröshagyma negyedelve
- 1 db egész fej fokhagyma pucolva, gerezdekre szedve
- 10 szem egész bors
- babérlevél
Elkészítés
- Főzzük fel a pácnak való levet a hozzávalókkal, majd hűtsük langyosra.
- A megtisztított libacombot tegyük bele és hagyjuk benne pár órán keresztül, vagy akár egy egész éjszakára.
- Másnap reggel kenjük ki libazsírral a tepsit, tegyük át a húst, óvatosan sózzuk meg egy kicsit, öntsünk alá kevés sört (maradjon a végére is) és fólia alatt 220-240 fokon süssük addig, amíg egészen puha lesz.
- Mikor késznek érezzük húst, fólia nélkül pirítsunk még rá egy picit.
- Pirítás közben locsoljuk sörrel, amitől sokkal fényesebb és ropogósabb lesz a liba bőre.