Márton napi libasült

November 11-én ünnepeljük a Márton napot. A római hagyományok szerint ilyenkor kóstolták az újbort és tartottak lakomákat, mivel november 11-e a téli évnegyed kezdő napja is volt. Mars isten tiszteletére ekkor libákat vágtak és áldoztak fel. A magyar néphagyománynál is megjelenik a Márton nap ünneplése. Régen a gazdasszonyok erre a napra időzítették a hízlalt libák levágását és sok családnál a mai napig szokás ekkor megejteni a nagy libalakomát. Hiszen köztudott: aki Márton napon ludat nem eszik, az a következő évben majd éhezik.

Hozzávalók

Hozzávalók a sülthöz:

  • közepes nagyságú liba combjai és melle
  • sör a locsolgatáshoz
Hozzávalók a páchoz:
 
  • 4-5 liter víz
  • 2-3 tk. só
  • 1 db nagy fej vöröshagyma negyedelve
  • 1 db egész fej fokhagyma pucolva, gerezdekre szedve
  • 10 szem egész bors
  • babérlevél
 

Elkészítés

  1. Főzzük fel a pácnak való levet a hozzávalókkal, majd hűtsük langyosra.
  2. A megtisztított libacombot tegyük bele és hagyjuk benne pár órán keresztül, vagy akár egy egész éjszakára.
  3. Másnap reggel kenjük ki libazsírral a tepsit, tegyük át a húst, óvatosan sózzuk meg egy kicsit, öntsünk alá kevés sört (maradjon a végére is) és fólia alatt 220-240 fokon süssük addig, amíg egészen puha lesz.
  4. Mikor késznek érezzük húst, fólia nélkül pirítsunk még rá egy picit.
  5. Pirítás közben locsoljuk sörrel, amitől sokkal fényesebb és ropogósabb lesz a liba bőre.

Ajánljuk hozzá

Scroll to Top
Scroll to Top