Mennyei zöldséges gőzgombóc, amivel se perc alatt megidézheti Ázsia ízeit. Tölthetünk bele húst, különféle szószokat, mi stílusosan most egy zöldséges változat receptjét hoztuk, fekete fokhagymás szósszal lelocsolva.
Hozzávalók:
- 360 g liszt
- 175 g víz
- 2 evőkanál olaj
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál cukor
- 12 g porélesztő
- kisebb fej fejes káposzta
- 3 db sárgarépa
- 1 db póréhagyma
- Gyömbér 10 cm-es darab
- 2 szál újhagyma
- 1 dl DOMICUM (fekete fokhagyma eszencia)
- 1 dl Szójaszósz
- 1 dl Citromlé
1. Elkészítjük a bao tésztát. A száraz anyagokat összekeverjük, és hozzá öntjük a langyos vizet, illetve az olajat, majd homogén tésztává gyúrjuk. Meleg helyen, lefedve, 1 óra alatt nagyjából duplájára kelesztjük.
2. A zöldségeket az újhagyma kivételével felcsíkozzuk, és forró serpenyőben, enyhén sózva megpirítjuk.
3. Ha megkelt a tésztánk, nagyjából 12-15 egyforma golyóvá formázzuk, és egyenletesen kinyújtjuk sodrófával.
4. A tészta közepére ráhalmozzuk a már megpirított zöldségeket, majd befedjük a tésztával, úgy mintha szilvás gombócot készítenénk.
5. A gombócokat elkészíthetjük bambusz gőzölőben (ha van), vagy gőz funkciós sütőben 100 fokon, illetve sima sütőben vízágyon 100 fokon, 12 perc alatt.
6. Amíg a gombócok gőzölődnek, vékonyan felkarikázzuk az újhagymát, illetve összekeverjük a szójaszószt, a fokhagymalével és a citromlével.
Tálaláskor a gombócokat megszórjuk a hagymával, és mellé kis tálkába kínáljuk a “ponzut” és abba mártogatjuk.
Jó étvágyat kívánunk!