Tökéletes vendégváró, illetve főzelékekhez igen közkedvelt feltét a skót tojás. Sokan ódzkodnak tőle a bonyolultsága miatt, de ezzel a recepttel biztosan sikere lesz!
Hozzávalók
- Darált hús 500 g
- Fűszerezett zúzott fokhagyma
- Tojás 7 db
- Liszt panírozáshoz
- Zsemlemorzsa panírozáshoz
- Olaj a sütéshez
A darálthúst összekeverjük a fűszerezett fokhagymával, és 1 tojással, ha kell kevés zsemlemorzsát adhatunk hozzá, hogy jobb legyen az állaga. Félretesszük. 4 db tojást enyhén sós vízben 7 percig főzzük, majd jeges vízben nagyon lehűtjük, vagy akár egy pár percre a fagyasztóba is betehetjük. A tojásokat óvatosan megpucoljuk (a közepe még lágy), majd finoman beburkoljuk a darálthússal. Mindegyik nagy húsgolyót hagyományos módon bepanírozzuk. 170 fokos olajban aranybarnára sütjük, közben forgatgatjuk, hogy mindenhol egyenletesen megsüljön. Sütés után papírra szedjük, 3 percig pihentetjük, majd kettévágjuk, ha jól dolgoztunk a sárgája még folyékony maradt. Köretnek burgonyapürét, főzeléket vagy friss salátát kínálunk hozzá.