Márton napja, november 11., a szüreti időszak végének és a tél kezdetének szimbóluma. Az ősi hagyományok szerint ezen a napon ünnepeljük Szent Márton, a segítőkészség és jóság védőszentjét, aki életében mindig a szegények és rászorulók segítésére törekedett. Ennek örömére hoztuk el nektek legújabb receptünket, amiről elöljáróban csak annyit, hogy nem csak Márton napra ajánljuk..
Hozzávalók (4 fő részére)
Hozzávalók a liba sütéséhez:
- 4 közepes libacomb
- 10 dkg libazsír
- só, bors
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- kisebb sütőtök
Hozzávalók a párolt káposztához:
- 50 dkg vöröskáposzta
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 dl vörösbor
- 2 dkg só
- fél dl borecet
- 1 kávéskanálnyi örölt kömény
- 10 dkg zsír
Elkészítés
- Libacombot megtisztítjuk és fűszerezzük.
- A sütőtököt, a fokhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk és szeletekre vágjuk, majd a libazsírral együtt a tepsibe pakoljuk őket.
- Erre rakjuk a már fűszerezett libacombokat.
- 150 fokon, 1,5 -2 órán át sütjük , közben többször meglocsoljuk a hús szaftjával, amíg porhanyós nem lesz.
- Amíg sül a comb, készítsük el a lilakáposztát.
- A káposztát tisztítjuk, és legyaluljuk vékony csíkokra.
- A vöröshagymát apróra vágjuk.
- Libazsíron a vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, majd a káposztát hozzárakjuk.
- Fűszerezzük, és felöntjük ecettel és vörösborral.
- Közepesen puhára pároljuk.
- Ezután a bőrös libacombokat 220 fokon pirosra sütjük.