A dzazíki ( angolos átírással: tzatziki) egy ismert török és görög ételkülönlegesség. A tzatziki-saláta főbb összetevői a joghurt és az uborka.
Gyakran előételként, pitával fogyasztják. A magyar konyhában az elkészítéséhez általában kaprot használnak, de mentával is érdemes kipróbálni, hiszen egy üde és friss ízt ad az ételnek. Tökéletes párosa a fokhagymának.
Hozzávalók
- 1 db uborka
- Domi zúzott fokhagyma
- 150 g görög joghurt
- 1 tk. só, ízlés szerint akár bors
- 1 ek. oliva olaj
- 1 ek. friss, aprított kapor, ízlés szerint menta
Elkészítés
- Az uborkát mossuk meg és a reszelő durva oldalán reszeljük le. (Ne hámozzuk meg az uborkát, a héj színt és állagot ad a ételnek.)
- Tegyük az uborkát egy tálba, sózzuk meg, majd hagyjuk 5-10 percig állni. Ezután csöpögtessük és nyomkodjuk le róla a felesleges levet.
- Adjuk hozzá a Domi zúzott fokhagymát, az olajat és a friss kaprot. A török konyhában előszeretettel használnak a tzatziki ízesítéséhez mentát, ami szuperük kiegészíti azt, hiszen üdít az étel ízén. Próbáljuk ki bátran!
- Végül keverjük hozzá a joghurtot is. Ha kell sózzuk még, illetve borsozzuk a keveréket a megfelelő íz eléréséig.
- Tegyük a tzatzikinket egy kicsit a hűtőbe és hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Jó étvágyat!