Varázslatos vagy félelmetes? Tényfeltáró cikk a titokzatos fekete fokhagymáról

A gasztronómia és a természetgyógyászat világában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fekete fokhagyma. De mi is az egyáltalán? Eszik vagy isszák? Mi mindenre jó? Ebben a cikkbe erről és számos érdekes tényről olvashatsz a fekete fokhagymával kapcsolatban.

A fokhagymát az ősidők óta használják a világ különböző részein a hagyományos orvoslásban értékes, egészségmegőrző tulajdonságai miatt. A tudományos kutatási eredmények számos egészségmegőrző tulajdonságot mutatnak: májvédő, vesevédő, immunmoduláló, allergiaellenes, antioxidáns és rákellenes tulajdonságokat. Viszont ami sajnos vele együtt egy bosszantó tulajdonság, hogy fogyasztása során kellemetlen száj- és testszagot okoz. Sőt! Bizonyíték van arra, hogy nagy adagokban fogyasztott fokhagyma toxikus hatásokkal is jár, illetve sokaknál gyomor- és bélrendszeri kellemetlenségeket okoz.

Erre nyújt megoldást a fekete fokhagyma, ami napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. 

A fekete fokhagyma iránt egyre nő és nő az érdeklődés mind egészségmegőrző tulajdonságai miatt, mind pedig, hogy számos bioaktív vegyület gazdag forrása (főleg antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyületek). A fekete fokhagyma nyers fokhagymából készül, amelyet érlelési folyamatoknak vetnek alá. A fekete fokhagyma fermentáció és érlelés útján készül szigorúan meghatározott hőmérsékleti (60–90 °C) és páratartalmi (60–90%) feltételek mellett 10 és 80 napig. Ekkor a  fokhagyma színe fehérről sötétbarnára/feketére változik, hiszen a színváltozás úgynevezett enzimatikus barnulás eredménye a Millard reakcióban. A fermentációs folyamat során a fehér fokhagyma elveszti markáns ízét és egy rugalmasabb állagú édes ízű és szagtalan fokhagymává változik.

(a: friss fokhagyma fej, b: fekete fokhagyma fej, c: friss fokhagyma fej és gerezdek, d: fekete fokhagyma fej és gerezdek, e, f: egy friss fokhagyma gerezd és egy fekete fokhagyma gerezd oldalról nézve) 

A fekete fokhagyma érlelési folyamata változásokat okoz a fizikai-kémiai tulajdonságokban, amelyek az antioxidáns vegyületek tartalmának növekedésével járnak. A friss fokhagymához képest a fekete fokhagyma jelentősen különböző kémiai összetétellel rendelkezik. A fekete fokhagymát számos antioxidáns vegyület magas koncentrációja jellemzi, beleértve a következőket: fenolok, flavonoidok, piruvát, S-allil-cisztein (SAC), S-allil-merkapto-cisztein (SAMC) és 5-hidroxi-metil-furfurál (5- HMF). Tartalmaz továbbá allicin eredetű szerves kénvegyületeket (OSC): diallil-szulfidokat (DAS), diallil-diszulfidokat (DADS), diallil-triszulfidokat (DATS) és diallil-tetraszulfidot Tudományos kutatási eredmények kimutatták, hogy a fenoltartalom jelentősen eltér a fekete és a friss fokhagyma között.

De nézzük a tényeket, mire is ó valójába a fekete fokhagyma?

FIGYELEM NYERS ANYAG KÖVETKEZIK de érdemes tovább olvasni!

  1. Kimutatták, hogy a fekete fokhagyma jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a lipid peroxidációt és az antioxidáns védelmet a nukleáris faktor eritroid 2-rel kapcsolatos faktor (Nrf2) és a Nrf2 célpontok, például a kinon-oxidoreduktáz-1 (NQO1), a hem oxigenáz-1 (HO-1) és a glutation-S-transzferáz alfa 2 (GSTA2) aktiválásával.
  2. A fekete fokhagymában számos vegyület található, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatása lehet, ideértve a piruvátot, az S-Alil-Cisztein (SAC), a 2-linoleoil-glicerint és a 5-hidroximetil-furfurált (5-HMF) is.
  3. Egy kontakt dermatitis egérmodelljében kimutatták, hogy a fekete fokhagyma csökkenti a makrofágok aktivációját, valamint az iNO II (NO), a tumor nekrózis faktor (TNF-α) és az interleukin 6 (IL-6) gyulladásos mediátorok felszabadulását.
  4. A fekete fokhagyma kivonatok gyulladáscsökkentő és hepatoprotektív hatásait akut májgyulladás egérmodelljében mutatták ki, az alanin-aminotranszferáz (AST), az alanin-transzamináz (ALT), az alkáli foszfatáz (ALP) és a malondialdehid (MDA) szintek csökkentésével. Emellett a fekete fokhagyma kivonatok javították a szuperoxid-diszmutáz (SOD), a glutation-peroxidáz (GSH-Px) és a glutation-reduktáz (GSH-Rd) aktivitását, miközben csökkentették a tumor nekrózis faktor alfa (TNF-α) és az interleukin-1 (IL-1β) szinteket az egér májában.
  5. Kimutatták, hogy érett fekete fokhagyma kivonat gátolja az ER+ mellrák sejtek (MCF-7 és MDA-MB-361) szaporodását, migrációját, invázióját és áttéteit. Emellett serkenti az apoptózist az ER+ mellrák sejtekben az anti-apoptotikus fehérjék, például az MCL-1 és a BCL-2 expressziójának gátlásával, miközben serkenti a pro-apoptotikus fehérjék, például a BIM és a BAK expresszióját.
  6. A fekete fokhagyma kivonat használata a vastagbélrák kezelésében is potenciális terápiás értékkel bír.
  7. Mind in vitro, mind in vivo kísérletek során a fekete fokhagyma kivonata jelentős anticancer és immunmodulációs tulajdonságokat mutatott a SGC-7901 humán gyomorrák sejtekkel és az egérmodellben is.
Összegezve:
A fekete fokhagyma gerezdek egészségmegőrző összetevőket tartalmaznak antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal. A fekete fokhagyma jelentős hatása kimutatható az akut és krónikus gyulladás kezelésében. A tanulmányok kimutatták, hogy a fekete fokhagyma vegyületek közvetetten (az oxidatív stressz és a krónikus gyulladás csökkentése révén) és közvetlenül gátolják a rosszindulatú daganatok kialakulását és fejlődését. Tekintettel a fekete fokhagyma kivonatok ráksejtekre, metabolikus utakra és növekedési mechanizmusokra gyakorolt hatására, valamint a pro-mutagén hatások hiányára, a fekete fokhagyma kivonatok támogathatják a modern onkológiai kezelést adjuváns terápiaként kevés vagy semmilyen mellékhatással. A jövőbeli tanulmányok, amelyek a fekete fokhagyma konkrét tisztított kémiai vegyületeire és ezek közvetlen hatásaira a ráksejtekre összpontosítanak, lehetnek az alapja a primer rákkezelésre szolgáló gyógyszerek kifejlesztésének, ha az emberi használatra alkalmas dózisokban a hatékonyságuk igazolást nyer.

Szerzői hozzájárulások:

Conceptualization, A.E.S. and J.T. (Jacek Tabarkiewicz); methodology, A.E.S., J.T. (Julia Trojniak) and J.T. (Jacek Tabarkiewicz).; resources, A.E.S. and J.T. (Julia Trojniak); writing—original draft preparation, A.E.S. and J.T. (Julia Trojniak); writing—review and editing, A.E.S., J.T. (Julia Trojniak) and J.T. (Jacek Tabarkiewicz); visualization A.E.S. and J.T. (Julia Trojniak), supervision, J.T. (Jacek Tabarkiewicz). All authors have read and agreed to the published version of the manuscript.

A teljes cikk elérhető angolul az alábbi linken: https://www.mdpi.com/1422-0067/25/3/1801

Oldalunkon megtalálható fekete fokhagyma készítmények: https://shop.domifokhagyma.hu/etrend-kiegeszitok/

Scroll to Top
Scroll to Top